Winkelcentrum Noorderplassen-West

Het buurtwinkelcentrum Noorderplassen-West is door ons ontworpen als een gebouw uit één stuk. Een helder en eenvoudig volume kraagt uit over de jachthaven. Een grote openbare parkeergarage voor 118 auto's loopt door onder het plein. Op de begane grond bevinden zich een supermarkt, een lunchroom en afzoomwinkels rond een passage door het gebouw. Op de verdiepingen zijn 40 woningen rond een binnenhof georganiseerd. De bewoners kunnen hun auto met een lift parkeren op een parkeerdeck op het dak van de supermarkt, in de open lucht met natuurlijk daglicht.
Voor de materialisering van het gebouw is gekozen voor een eenvoudige maar geraffineerde opzet. We stellen voor om het gebouw te bekleden met houten latten van Siberisch lariks (80x50mm) die in een wisselend patroon worden bevestigd.Doordat er een spel wordt gespeeld met richtingen ontstaan verrassende schaduw- en lichteffecten. Achter de eerste laag (houten latten) zijn aluminium schuifpuien geplaatst in een meanderend patroon, waardoor opnieuw ruimtelijke effecten en lichtreflecties ontstaan. Met name op de hoeken van het gebouw worden de overstekken hierdoor gedramatiseerd en winnen ze aan betekenis.

Plaats:Almere-Noorderplassen
Oppervlak:circa 7500m2
Opdrachtgever:Westerbeek Vastgoed, Dirk van den Broek
Jaar:2008
Ontwerp:John Zondag, Jos Rijs (voorheen Change Architects)
Constructeur:Adams Bouwadviesbureau