Demorph

Demorph is een studie naar de inpassingsmogelijkheden van een door Heijmans ontwikkeld bouwconcept, waarbij economisch bouwen is gekoppeld aan een maximale indelingsvrijheid. Wij onderzochten een binnenstedelijke locatie op het kruispunt van de Hoogte Kadijk en de Sarphatistraat in Amsterdam. Om Demorph goed in te passen is een plintgebouw toegevoegd, met voorzieningen op begane grond en 1e verdieping. Parkeren wordt ondergronds opgelost. Op de begane grond komen een supermarkt, lunchroom en theehuis. Op de eerste verdieping worden bedrijfsruimten en een daktuin gemaakt.In de bovenbouw zijn woningen gesitueerd die in grootte variëren van 75-110m2.
Het volume wordt ingesneden en bewerkt zodat er optimaal wordt geprofiteerd van de uitzichtlocatie en er een markant silhouet ontstaat. Op de hoeken van het gebouw wordt het volume ‘opengesneden’. In ons gevelontwerp voor Demorph is vrijheid van indeling uitgangspunt nummer 1. De woningen zijn 100% flexibel indeelbaar. Het gevelstramien is zo gekozen dat alle configuraties van vertrekgroottes mogelijk zijn. Dit heeft geleid tot een neutrale en rationele gevel met gelijke kozijnen. Dat is vervolgens op een geraffineerde en eenvoudige manier vertaald in levendige gevels met maximale variatie.

Voor meer informatie:
• Bekijk de locatie interactief in STREET VIEW

Plaats:Amsterdam
Oppervlak:3643 m2
Opdrachtgever:Heijmans
Jaar:2009
Ontwerp:John Zondag, Jos Rijs (voorheen Change Architects)