Nieuwe entree Pakhuis Zondag (60 woningen)


Pakhuis Zondag is gebouwd in 1902 in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam en herbestemd tot woongebouw in 1990. Zoals zoveel gebouwen uit die tijd voldoen ze niet meer aan hedendaagse eisen op het gebied van comfort, veiligheid, afwerkingsniveau en ook uitstraling. De VvE Pakhuis Zondag was al 8 jaar bezig met plannen om de entree te verbouwen. Er werden keer op keer enthousiaste plannen gemaakt, die echter allemaal sneuvelden omdat ze te duur bleken en men het niet eens kon worden over de waardering van prioriteiten tussen bewoners onderling. Het al dan niet verhogen van de waarde van het gebouw speelde daarbij een rol.
Ons advies was dan ook om juist te beginnen met een deugdelijk budget, en de bewoners nadrukkelijk bij dit proces te betrekken. Dit heeft een succesvol project opgeleverd, waarbij de rol van de bewoners doorliep tot in het meedenken over ontwerpoplossingen.
Wat het ontwerp betreft was het vooral een kwestie van het weghalen van gedateerde elementen, het zichtbaar maken van de kwaliteiten van het oude pakhuis en het afstemmen van nieuwe toevoegingen zoals een houten boogjesplafond en belettering voor het gebouw.

Plaats:Amsterdam
Jaar:2010
Ontwerp:John Zondag, Jos Rijs (voorheen Change Architects), bewoners Pakhuis Zondag